Sweets

Buttermilk pancakes

Medan snön vräker ner och snålblåsten viner om knutarna utanför, så sitter jag här och värmer upp min frusna lekamen med en kopp rabarberte innan jag tar med mig mina Converse och hoppar in i duschen också. Jag lyckades nämligen med konststycket att 1: Få en hallon/blåbär/yoghurtsmoothie att emulgera på ett ytterst otippat sätt så att jag fick skippa den som frukost och ställa ifrån mig den. 2: Inte hälla ut den eller flytta den till väskan. 3: Knocka sagda smoothieflaska vid hemgång så att den drattar ner i golvet, SÅKLART hoppar locket av helt, och SÅKLART så landar den rätt ner i min ena sko. Kan jag vara den förste som har djupt blåbärsfärgade Converse med en hint av hallon nu?

Anyway. Jag har dessutom varit på mitt första spinningpass, en av de träningsformer jag alltid sett som så oerhört ubertråkiga att jag hellre joggar runt Göta Kanal i jutesäcksväv. Men i brist på jutesäcksväv och övriga, mer intressanta pass så fick jag hoppa på spinning denna vecka. Så nu pirrar det gött i de gamla bena och man är sådär härligt lealös i kroppen, speciellt eftersom jag även stretade iväg med jycksen i snöyran efteråt. Och innan dess så fick jag riktigt lyxig post-workout mat i form av Lasses eminenta ugnspannkaka. Där och då precis efter träningen var det det godaste jag nånsin ätit. Men i söndags var det en annan form av pannkaka som gällde, och det är den jag tänker showa off lite här.

Buttermilk pancake åt jag mycket av i Dublin, där de fanns färdigförpackade med en liten klick smör emellan sig, färdiga och värma på. Vad för slags bokstavsämnen som figurerade i både dem och smöret kan vi ju kanske förtränga. Gott var det iallafall! Och nu har vi ju haft det som frukost här hemma ett par gånger, vilket gör mig både nostalgisk och euforisk på en och samma gång eftersom det, ja – är så himlans gott!

_DSC0797

De är som amerikanska pannkakor, lite tjockare och matigare, men skillnaden är att det är just buttermilk i. Kan liknas vid en mjölkigare variant av vår filmjölk. Den gör att pannkakorna inte är så söta och smakar desto mer. Buttermilk säljs inte i Sverige vad jag sett men är plättlätt att fixa själv.

För det här receptet behövs 1 cup buttermilk, vilket är ca 2.3 dl mjölk. Häll upp i ett glas, och tillsätt sen 1 matsked vinäger. Jag använder vitvinsvinäger. Rör om och låt stå i tio minuter, så har du färdig buttermilk sen! Testa och dricka det vetja, det är en smärre smaksensation. Lovar.

Sedan behövs:

2.3 dl mjöl

2 matskedar socker

1 tesked bakpulver

1/2 tesked bikarbonat

1/4 tesked salt

1 matsked valfri olja eller smält smör

1 stort ägg, lätt uppvispat

I en skål, kombinera mjölet, salt, socker, bakpulver och bikarbonat och blanda väl. I en annan skål, blanda buttermilk, ägg och olja/smör. Låt dem sedan joinas i sweet harmony, vätskan ner i mjölblandningen och rör tills smeten precis går ihop. Det kommer vara klumpar, och det är OK. Det är, märkligt nog, dem som gör pannkakorna så fluffiga och härliga sen.

Sedan steker du dem på medelvärme i valfri stek-eller-plätt-panna. De kommer att höja sig av värmen och bli sådär göttigt tjocka, tänk på det om ni kör en plättlagg exempelvis där de lätt kan pösa över. Häll i en sked och smeta ut till kanterna så minimeras risken.

_DSC0810

_DSC0815

I mitt tycke så finns det två ultimata sätt att avnjuta dessa på. Dränkta i färska blåbär och blåbärssås…

_DSC0807

…eller på förstaplats: med en rejäl klick smör, gärna extrasaltat, DIREKT när de serveras varma- och så dränker du dem och smöret i lönnsirap eller honung. Noooooom!

_DSC0817

Så nu vet ni vad ni ska fixa för helgfrukost!

Nu nalkas min egen not-so-sweet-harmony i duschen…Cheers!

_DSC0820

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *