Utflykter

Följ med på svamputflykt!

Efter väldigt intensiva dagar, så får jag en innerlig längtan till skogs. Bara gå och skrota i tystnad och stillhet, koncentrerad enbart på att scanna av marken jag går på efter skatter.

Förrförra veckan var intensiv, och det enda jag längtade efter var att komma ut till skogen och lugn och ro. Det tog hela veckan typ innan jag kunde åka iväg en fredag, och då håller de tyvärr på och bygga en ny genomfartsväg i min bästa svampskog. Eller ja, det är väl säkert bra med en ny väg, jag ska inte vara sån – men just då när jag som mest behövde lugn och ro, så myllrade det av lastbilar, grävskopor och vad jag förmodar var tidiga jägare som stelnade till och spanade så fort de hörde mina steg. Inte särskilt rofyllt med andra ord.

Några dagar senare dock kom jag iväg igen och till en något lugnare skogstilvaro. Och så så igår, åkte jag och pappa dit och gick en ganska kort bit, men på ett stort område. Käkade äggmackor och drack kaffe. Jag fick lära ut lite svampkunskap. Pappa fick konstatera kvalitén på sin kondis, hehe.

Ikväll ska vi iväg på födelsedagsfest, och imorgon ska jag iväg och fira Malin. Tänkte strax gå och fixa födelsedagspresenten till den första, men ville lägga upp några av de otaliga svampbilder jag har och ta med er på en liten rofylld tripp. Hoppas iallafall att det skiner igenom någorlunda genom bilderna.

P1080026.jpg

För första gången har jag hittat svart trumpetsvamp! De växer på mitt trattkantarellställe, bara en enda fläck av några stycken då och då. Inte sett dem andra år, mycket intressant. Har ännu inte smakat dem, men de ska ju vara mångas favorit och vara lite åt det kryddiga hållet.

P1080029.jpg

Trattkantarellerna dock för två veckor sen, de var inte större än såhär. Så de får mogna lite till. Hittade ett gäng andra längre in i skogen där det var mer tätvuxet, och där var de betydligt större.

P1080031.jpg

En bra fångst efter den första kvarten på “mitt” ställe. Blek taggsvamp i mitten, en av de godaste enligt mig. Mycket tuggvänlig.

P1080032.jpg

Äggskal överallt från sommarens nya fåglar som dragit sin kos.

P1080033.jpg

En bit trä som ser ut lite som ett rymdskepp med ett gäng svampar som gör heavy metal fingrar.

P1080034.jpg

Lite större trattisar! Försöker en gång för alla lära mig se skillnad på trattkantareller och rödgul trumpetsvamp. Vi får se om jag lyckas. De är ju så nedrans lika.

P1080035.jpg

En jackpot!

P1080038.jpg

Stolt fjällskivlingsklubba, en delikatess – man kan äta ringen rå, smakar lite mandel. Och mala den träiga foten till kryddmjöl.

P1080039.jpg

Så fin att den förärades med hela tre bilder.

P1080040.jpg

Skogens små koraller.

P1080047.jpg

Såhär såg korgen ut efter första rundan – till min stora lycka hittade jag ett gäng blodriskor, de orangea i mitten. Relativt stora och inte fulla med larver, det är en ovanlig kombo när det gäller de här godingarna. Rekommenderas varmt, mycket lätt svamp och lära sig med och utsökt knaperstekt med vitlök till pasta.

De fluffiga vita är faktiskt röksvamp innan de blir rökiga, tycker de smakar lite som pannkakor när de steks. Plocka dem när de är såhär fina och vita och tillred direkt. Pappa åt upp allihop från pannan på stående fot när han fick ett gäng att testa.

P1080050.jpg

Hittade även den här ovanliga och vackra gynnaren – ser precis ut som en lila kantarell, en rätt stark, mörkt lila färg och sammetslen, fast hatt. När jag googlar kommer violgubbe upp, men tycker inte alls de ser lika ut. Någon som har nån idé?

P1080056.jpg

Vacker var den iallafall och fick följa med hem för lite artning, som jag ju gick bet på.

P1080057.jpg

Tog en bild på den här lille rackaren med för och ha nåt och lära ut – de här växte massor ihop med trattkantareller inne i den tätare delen av skogen, och det är väldigt lätt att missta dem för just trattis. Speciellt ovanifrån. Det är en slemmurkling, icke lämplig som matsvamp men cool och se på. När jag ändå leker svampkonsulent kan jag även passa på och varna för när ni hittar mängder av trattisar i stora tuvor, och sliter med er en handfull. Lär er hur toppig giftspindling ser ut, för det är också en svamp som kan växa nära trattkantareller och lätt kan åka med i den där nävan. Det är en av våra absolut giftigaste svampar! Den är mörkbrun över både hatt och fot med en liten upphöjning i mitten, därav namnet.

P1080058.jpg

Korgen efter min andra utflykt, hittade mer gula kantareller.

P1080063.jpg

Och så från igår, med äggmacka och premiär för kängor.

P1080066.jpg

Var mer kräsen då och var inte ute så länge (med mina mått mätt iallafall, hehe) men det blev en fin samling i korgen ändå. Hittade faktiskt fina karl-johan (men jösses vad alla äter på dem i år!) och till min stora lycka, två små blodsoppar. De ska nog få bli krydda för umamiga grytor i höst.

Nu ska här fixas presenter, sen blir det en tripp på IKEA innan festen. Svamputflykters totala motsats. Wish us luck…

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *