Uncategorized

Bona Handelsträdgård

Uppe i relativ arla morgonstund för en gångs skull denna vecka – annars har jag sovit, sovit sovit som en död och inte ens hört Marcus alarm, något som är verkligt ovanligt för en lättsovare som jag.

Idag är iallafall sista dagen på min självpåskrivna sjukskrivning och det ska bli lite mindre sol nu i dagarna, så jag hoppas på lite skönt regnsmatter mot fönstret eller moln som mörkar ner lite så man kan sitta inne och pyssla i godan ro. Igår var jag uppe i huset igen och solade (och byggde fågelfik) och lyckades med konststycket att bränna mig på knäna. Hur fasen lyckas man med det? Hade smörjt in mig överallt annars men inte benen för “jag får ju aldrig färg på dem ändå”. Jo tjena. Knä-ppt.

Iallafall så har jag hundrasjuttioelva bilder från en utflykt jag, mamma och Lasse gjorde för några helger sen och de är så många att jag får dela upp dem lite så man inte får scrollfinger av det hela. 

Målet var Rörstrands porslinsfabrik i Godegård men vi stannade till vid Bona Handelsträdgård och botaniserade lite först. 

Har alltid älskat handelsträdgårdar, och dess enorma växthus som gör att man känner det som att man är i tropikerna om man har lite fantasi. Handelsträdgårdar påminner mig så starkt om älskade Skottland med, och alla trädgårdar och tillhörande butiker som vi besökte under våra bilresor. 

Kärlekspelargonerna var helt sinnes här inne, enorma som små träd och så röda att det nästan gjorde ont i ögonen.

Vi hittade en chiliplanta som lät så otroligt god – smak av choklad, kaffe och passionsfrukt liksom? Kan man äta dem rakt av som godis månne?

Mamma knep den sista så jag får se till att hänga runt då det är dags att skörda.

Medan de dök vidare bland borstnejlikor och piffiga petunior gick jag ut för att ta en titt på fiket och butiken. 

Mycket fint, romantiskt porslin – gillar såklart de vita burkarna och kannorna med blå bård.

Och ett väldans mysigt fikarum!

Vi hade tänkt fika hos porslinsmuseet, annars hade det varit nice och slå sig ner här och titta ut på alla blommor och får.

Fint med öppna hyllor som dignar av teer, kannor och gamla burkar.

Till sist fick jag slita mig ut till mitt färdsällskap som hade shoppat klart. Jag fick faktiskt med mig ett fynd jag med, en rejält yvig Plättar i Luften som syns till höger. Tyvärr fick den en knäpp här hemma och fällde nästan alla sina plättar och är numera en skugga av sitt forna jag. Ska byta ut den mot något lite mer robustare.

Vete sjutton vad det här var för någon men visst ser den lite alienaktig ut? Helt otroligt vilken uppfinningsrikedom det finns i naturen när det gäller och utforma blomster. 

Sen tuffade vi då vidare till Godegård och det beryktade museet, där det skulle visa sig att jag fick en massiv överdos av både blåvitt porslin och påfåglar. Men det kommer i nästa avsnitt. Nu ska jag dricka upp mitt kaffe, täcka mina knän och gå ut på långsam promenad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *