Sötsaker

Saker som jag bakar

Det pågår ju en hel del grejer i kulisserna här, bakmässigt, som jag inte skriver om så mycket eftersom jag tyvärr innehar en enorm tro på allt vad jinxande heter, och framförallt är rädslan för failure fortfarande ever present trots allt jobb jag lagt ner på min självkänsla genom åren. En liten tanke, formad efter att envist ha förnekat idén när folk har frågat genom åren, som till sist slog rot och nu är på randen att faktiskt bli något. Sen får vi se om det stannar vid det där något, eller växer – det är ju där jag inte har någon som helst kontroll, det kan gå hur som helst och det är skitläskigt. Men fasen vad kul det skulle vara om det gick vägen också? Hellre testa och inse att det inte funkar, än och inte ha testat alls!

Jag talar såklart om bakverksamheten, där jag under sommaren omformat min affärsplan säkert fem gånger – och just nu är jag tillbaka på ursprungsidén, med en liten twist.

P1060180-1.jpg

Jag har varit inne på att ha alla de vanligaste bakverken, och baka dem topp -8 -allergenfria. Det innebär alltså inget gluten, mjölkprotein, ägg, fisk och skaldjur (duh!), tränötter, jordnötter och soja.

Som ni säkert förstår, innebär det ett JÄKLA massa jobb. Shout out till alla föräldrar där ute som kämpar med multiallergiska barn och gör allt från grunden. Bravo säger jag! Och också en fin affärsidé att kunna garantera allt detta och kunna erbjuda färdigbakat till den delen av befolkningen som sällan eller aldrig hittar något färdigt bakverk på konditori eller i affären.

Men – jag har fått inse att det innebär alldeles för mycket jobb, speciellt när jag samtidigt jobbar heltid. Jag vill också göra massor chokladgrejer, och det är fan lättare att äta en raggsocka än och hitta bra choklad som INTE innehåller sojalecitin OCH inte görs vid samma rullband som nötter, OCH inte kostar skjortan. Jag kan göra all choklad själv från scratch, visst – men där har vi ytterligare något som tar en väldig massa tid, och som jag måste träna på – en rätt så dyr träning.

P1060522-1.jpg

Så då har jag ändrat till och erbjuda lite mindre, utvalda produkter som ALLA är veganska och glutenfria. Jag har också fått stöta och blöta frågan om nötter eller inte nötter. Nötter är stort i veganska bakverk. Man kan göra så jäkla mycket gott med nötter, jag VILL göra saker med nötter. Men hur går det ihop med top-8-allergen principen?

Det gör det inte. Det är, för tillfället, inte ekonomiskt rättfärdigat av mig att utesluta nötter helt. För hur man än vill annorlunda, så måste ju businessen gå runt. Om jag bara vänder mig till topp 8-allergenkonsumenterna, så går inte det. Rent krasst, tyvärr.

P1060527-1.jpg

Kompromissen jag gjort då, är att ha ett dedikerat hörn av bakstugan till allt som innehåller nötter. Separat bord, separat micro, separata verktyg. Som också rengörs och diskas separat. Jag måste då skriva “spår av nötter” på mina produkter enligt livsmedelsverkets lagar, men kan också förklara spårbarheten.

P1060615-1.jpg

Den senaste reformen jag gjort i min affärsplan är nu också… att erbjuda lika delar glutenbakverk, och glutenfritt. Jag känner mig som en förrädare när jag skriver det här, men jag måste ta i beaktning att jag själv ska hålla mentalt på den här resan, att bakverken måste vara tidseffektiva och, återigen – för och kunna gå runt måste jag erbjuda något till den stora massan också, iallafall till en början. Det här var vad Nyföretagarcentrum tjatade om, och som jag förstår nu. Att baka glutenfritt OCH veganskt tar längre tid, även fast jag försöker hitta och utveckla recept som går snabbt med få ingredienser. Men ska man kunna erbjuda bra glutenfria grejer måste man låta det ta tid, och allt som oftast ha en lång ingredienslista. Och jag vill erbjuda bra grejer – inte de sedvanliga gummiartade eller supertorra kakorna. Då behöver jag ha tio olika sorters mjöl att kombinera.

Och sen ändå, hur bra glutenfria grejer jag än gör, så reagerar de som är icke-glutenintoleranta på smak eller konsistens i 9 fall av 10. Såklart, eftersom vete ju har en väldigt distinkt smak och konsistens som vi är vana vid, och som inte går att replikera till 100% med glutenfria ingredienser. Alla som smakat på mina grejer hittills har sagt “ja, de är väldigt goda, men…”.

Och ja, då är vi där igen. Den stora massan. Som blir put off av saker som markeras som glutenfria och veganska, och tänker tråkiga, sockerfria och korniga raw bakverk så de undviker och köpa. Och där förlorar jag kunder innan de ens smakat.

Tråkigt, men sant.

P1060625-1.jpg

Så… senaste planen; att bestämma mig för ett fåtal produkter (ha, I wish…) som alltid är veganska, för det är ändå min signaturgrej och en princip jag inte kommer avvika ifrån. Majoriteten av produkterna är naturligt glutenfria, innehåller inget mjöl överhuvudtaget. De som inte är det, kommer alltid kunna erbjudas som glutenfria. Jag ska sätta upp ännu ett arbetsbord i bakstugan, skyddat så mycket det går från att släppa ifrån sig mjöldamm, där jag står med vetemjöl. Och så får jag sätta upp ännu en diskrutin för glutengrejer med.

P1060604-1.jpg

De bakade grejerna kommer hållas till ett minimum med enkla, läckra saker typ brownies, kaktryfflar och munkar. Mitt huvudfokus kommer vara på det jag hade tänkt mig från allra första början – choklad och konfektyr. Unika grejer, som vi inte ser ofta i Sverige, vackert dekorerade.

P1030858-1.jpg

P1040183-1.jpg

P1030986-1.jpg

Jag får se om jag kan klara av att balansera kostnaden för och köpa in/importera vegansk choklad i bulk, och sälja mina produkter med en liten profit. Jag ska också faktiskt lära mig göra choklad från scratch, eller ja – kakosmör och kakaopulver då, tänker inte stå och rosta bönor och skit själv. För att ändå kunna erbjuda goda chokladprodukter till dem som inte pallar lecitinet – för choklad är banne mig en mänsklig rättighet.

P1030931-1.jpg

_DSC0188-1.jpg

P1040212-1.jpg

Sen när jag en liten drömplan att införskaffa mig en viss skrivare som skriver ut på ätbart papper, med ätbart bläck, och DÅ kommer det finns oändligt med roliga möjligheter.

P1040267-1.jpg

P1040293-1.jpg

P1040240-1.jpg

Så, där är jag nu. För tillfället kämpar jag med temperering, allt det administrativa i att skriva upp produktinnehåll, räkna ut kostnader, faktiskt bestämma mig för vad som ska säljas etc etc etc. Och organisera mig själv när jag bakar. Det tycks vara ett ENORMT berg att flytta.

_DSC0319-1.jpg

_DSC0348-1.jpg

Så, spännande times ahead! Om ni själva har synpunkter på vad som skulle kunna säljas, eller behövs på marknaden, eller inte funkar med det jag tänkt, step right up. Jag gör just nu hela min omgivning obekväm genom att avkräva dem på negativ kritik likväl som positiv, allt för att minimera jobbiga situationer längre fram. Det är alltid bra att bli utmanad i sitt tänk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *