Trädgård

En rundtur i trädgården

Gomorron på er, eller ja – god lunch? Jag hade precis skrivit den första meningen här, när Marcus ropade att pannkakorna var klara. Vi har haft hundfritt sen igår kväll, och passat på att sova ut rejält. Om en stund ska vi åka till Hermelins gårdsbutik och självplock, och plocka på oss ett rejält lass med grönsaker och rotfrukter till hösten och vintern.

_DSC0122.jpg

Jag scale:ade ju upp odlingen ännu ett snäpp här men tyvärr har majoriteten av den förgåtts av de förhatliga tvestjärtarna och hela historian med sprättande hönor. Så behöver komplettera lite. Men nu får vi iallafall så vi kan plocka in eget grönt i princip varje dag. Allt på ovan bild blev min middag för ett tag sen. Smörstekt med salt och vitlök, och så knaperstekta blodriskorna jag hittade, och blanda ner i pasta. Supergott!

_DSC0126.jpg

Det här inlägget påbörjade jag ju för flera veckor sen med tanken att visa hur det ser ut i trädgården just nu. Det har ju hänt hundraelva grejer sen dess såklart men ja, de får vara med ändå!

_DSC0131.jpg

Här är min gamla bakstugas långvägg, med en provisorisk bänk som blivit permanent. Nu står det fler fulla krukor på den, och den vita spaljén där i hörnet som tjänat som hönsavskräckare är nu borttagen.

_DSC0132.jpg

Till vänster om väggen är en av mina kaffe-sittplatser och ett tråg med sallad. Det här tråget, plus de två bockarna de står på, plus en dubbelt så stor bock, OCH en vattentunna, lyckades jag få in i vår lilla Skoda efter ett spontant besök på Erikshjälpen. En halvtimme av Tetris-pusslande tog det, men det gick!

_DSC0134.jpg

Här har vi min nuvarande bakstugas långsida, och där är min lilla egensnickrade odlingsbänk. Där har det också hänt grejer, får visa sen. Och mer odlingar, hehe. Stubben där tjänar både som litet bord till fågelbadet, och buffé till hönsen en gång i veckan då jag lyfter på den och de får gå loss på alla insekter under.

_DSC0135.jpg

Luktärterna lyckades jag iallafall hyfsat med, de brakade iväg som sjutton där i början på juli, och doftar U-N-D-E-R-B-A-R-T. Nu har just den här sidan börjat blomma över trots att jag plockat, så ska ta till vara på fröerna istället. Men till höger här finns det fortfarande en del kvar.

_DSC0136.jpg

Rosenskräror har det kommit en del av trots allt med, även om de snabbt blir uppätna av diverse insekter så får njuta medans de finns.

_DSC0137.jpg

_DSC0138.jpg

Och här har vi en del av blomstret runt brunnen. Den som jag satsade rejält på och som blev, tja… ångestpåslag deluxe. Jag förodlade jag vet inte hur många zinnior, och det här är typ de enda som kom upp. Vill inte ens tänka på hur mycket pengar de kostat. Men men. Nästa år. Några erfarenheter rikare.

_DSC0139.jpg

Här en del av brunnen, fast majoriteten av ogräset är borta nu eftersom underbara Malin och Angelica överraskade mig med att åka ut hit och helt sonika rensa bort allt åt mig när vi var bortresta, efter att jag ondgjort mig över att jag inte hunnit <3

_DSC0140.jpg

Mina sorgliga pallkragar – jag har tappat räkningen på hur ofta jag sått i de här nu, både direktsått och satt ut sånt som jag försått, men efter en natt är allt uppätet… Nu åkte jag till IKEA och köpte svinbilligt spetstyg på rulle, som jag gjort små kuvös-liknande sjok av för och skydda från både höns och kålfjärilar. Jag har dessutom gjort en häxbrygd på vatten, såpa, vitlökspulver och vitpeppar som jag sprayat ut på jord och plantor, och doppat dahliaknopparna i. Och det verkar, peppar peppar, som att de håller tvestjärtarna någorlunda at bay. Det var “bara” det som behövdes…

Prata inte med mig om dahlia btw. Så många dahliaknölar jag satt, både egna och sådana jag fått, som växt upp och blivit fina och utplanterade – och som tydligen är klass A mums för tvestjärtar. Varenda jävla knopp helt avbiten, har bara stumpar som sticker upp </3

_DSC0141.jpg

Men men… här går saker och ting lite bättre iallafall. Vårt växthus, ta-daa! Och det är MYCKET finare runtomkring nu, här har ni mig i mitt esse – en stor champinjon som ligger där, hemsläpad från skogen och väntar på artning, krukor efter något såprojekt, en stor svart säck till allt skräp som blir från sagda projekt, stegen som fick stå kvar där ifall jag behöver justera regnrännorna.

_DSC0142.jpg

Här har ni min asterodling, och den börjar spricka ut i superfina, prassliga blommor nu! De ska jag ha till mina chokladaskar sen.

_DSC0143.jpg

Framsidan av huset och trädgården. Mer odlingar, en klippt gräsmatta men kanter i behov av trimning. Här växer ringblomma, blåklint, potatis, vad jag hoppas är svartrot och jordärtskockor, potatis, zucchini och de få överlevande kålplantorna. Örter och gräslök och en jäkla massa ogräs.

_DSC0144.jpg

Paprikor som jag räddade från en blomsterhandel i Vadstena. De bor numera i växthuset och här står ett annat bord nu.

_DSC0145.jpg

Tog bilderna på kvällen och var tvungen att föreviga de guldgula fälten innan de skördas.

_DSC0146.jpg

Liten knubbig zucchini som nu blivit stor och plockad.

_DSC0147.jpg

På andra sidan staketet, pumpor! Har tryckt ner dessa i pallkragar bestående av hästgödsel och gräsklipp typ, och lämnat dem vind för våg och det verkar funka. Ska förhoppningsvis hinna bli prydnadspumpor.

_DSC0154.jpg

Växthuset! Här inne finns tomater, gurka, paprika, chili, olika bönor, majs (!), salladslök, basilika, physalis, och en varierande mängd försådder.

_DSC0155.jpg

Och just det, min kalebassplanta, som får nära sällskap med bönorna och majsen.

_DSC0156.jpg

Basilika som börjat blomma, en kruka med mangold, minitomater och physalisen.

_DSC0157.jpg

Slingrande blomsterböna och några ruccola som börjat titta upp.

_DSC0158.jpg

En bifftomat som Marcus otåligt går och väntar på.

_DSC0159.jpg

Ett gäng försådda blommor som nu är utplanterade och ersatta av majrova.

_DSC0160.jpg

Salladslök på G.

_DSC0161.jpg

Några majrovor från ett engelskt fröföretag, nibblade i kanten av tvestjärtar.

_DSC0162.jpg

Ett hav av gurkor, och någonstans där under både paprika och chili.

_DSC0165.jpg

Kalebassem vaniljbasilika och en zucchini som ska få bo här inne i höst, som ett experiment.

_DSC0166.jpg

Sparrissallad som nu fått flytta till större kruka.

_DSC0167.jpg

Nu är vi tillbaka på baksidan igen. Såhär ser ena delen ut. Nätet är nu borta, och hönshusets knutar fått en första omgång färg.

_DSC0168.jpg

Vår lila oas som aldrig blir färdig, ett ständigt plockande och förfinande från undertecknad pågår.

_DSC0169.jpg

Det här är även ett av småhönsens favorittillhåll, det syns på att det är så ont om gräs. De sprätter, äter och balar.

_DSC0170.jpg

Och lite mer bilder på de vackra fälten omkring oss. Doftar så himla gott om kvällarna.

_DSC0171.jpg

_DSC0252.jpg

Och så en sista hälsning från 3 x surhönor. Nu ruvar de alla tre som sagt, och det är faktiskt rätt skönt att kunna ha trädgården ifred och ta bort stängsel etc. De små har ännu inte lärt sig tjusningen med att marodera rabatter. Men snart har tre veckor gått, blire inga kycklingar så blire cold turkey, eller cold chicken – och redena bommas igen.

Nu drar vi och plockar grönsaker i 25 graders värme – woop woop!