Rostock

En fredag i Rostock

Hemma med halmen igen, eller ja – det var vi ju redan igår (förrgår) sladdandes i Mjölbys snömodd medelst Converse (jag) och roddandes väskor och två kartonger alkoholhaltiga drycker (Marcus). 

Nu sitter jag med ingefärste här under sena kvällen (skrev detta vid halv tolv igår kväll) och försöker kurera förkylningen jag tog med mig hem. Eller om jag tog med den till Tyskland, där den växte upp till trotsig tonåring och följde mig tillbaka som fullvuxet asshole. Vem vet. Hostig och dan är jag iallafall, men ska med ren jäkla viljestyrka INTE bli mer sjuk lagom till jul om jag så ska närapå dränka mig själv i ingefärste på kuppen. 

Nåväl. Rostock då. Man kan väl säga med absolut säkerhet att vi var absolut yngst på bussen. Så pass att en och annan pensionär blängde lite misstänksamt på oss, som att vi var där lite som ett hittepå. Men vi blev snart accepterade – priset för detta var att genomlida skrålande julmusik framförd av södra Sveriges bredaste skånska dialekt under halva resan. Vi fick ett litet andrum där i några minuter när det spelade vackert instrumentalt på nyckelharpa men sen drog skorrandet igång igen, hela vägen över till Danmark. 

För att sedan övergå till tysk schlager, tema jul såklart.

Wunderbar.

_DSC0002-1.jpg

Vi anlände runt fem-tiden, tog en tio minuters break och inspekterade det helt ordinära hotellrummet och andades ut innan vi sen vandrade ut på de tyska gatorna. Hotell Ibis ligger knappt tio minuter från marknaden, ett riktigt guldläge, så vi tänkte spatsera runt lite stillsamt och spana in läget. 

_DSC0003-1.jpg

Vi kom upp precis vid tivolidelen, där feststämningen var hög och engelskakunskaperna låga men vi fick oss ett riktigt glittrigt, färgglatt välkomnande!

_DSC0004-1.jpg

Den här slänggungan sa jag till Marcus att jag skulle åka dagen därpå när lite mer folk åkte samtidigt, den var nämligen i princip tom vid den här tiden. Men när vi gick dit igen under lördagen så var det så otroligt tjockt med folk så man blev yr i huvet efter tio minuter, då lät jag det vara. Men ser jag den igen någon annanstans, då jäklar ska jag upp för den såg himla rolig ut!

_DSC0005-1.jpg

Den här däremot bockade jag av redan i AU, check!

_DSC0028-1.jpg

Vi beundrade alla otaliga färgglada och sockerstinna godsaker som antingen var överdragna med choklad eller socker eller båda – kolla svamparna!

_DSC0029-1.jpg

Ett äpple om dagen var det va, eller sju? Med godisfjärilar på?

_DSC0009-1.jpg

Hahaha alltså den här bilden, jag tvekade först och lägga upp den eftersom jag ser skvatt vansinnig ut och den illröda färgen på de kanderade druvorna ser om möjligt ännu värre ut än den mentala bild ni förmodligen har av mig med bratwursten och främmande-ögonkontaktsmannen. Det där med och bita i saker på bild, kanske inte är riktigt min grej ändå.

_DSC0013-1.jpg

Från en druvtok till ett tomtetroll. Eller en tonårsnisse med ofantlig växtvärk och grava hudproblem.

_DSC0016-1.jpg

Ett spökhus! Det skulle vi däremot åka, hurra!

_DSC0017-1.jpg

Men målet just denna kväll, var och dricka Glühwein. Och den flödade kan man säga. Serverade i fina keramikmuggar som man lämnade in efteråt och fick 1-2 euro tillbaka som pant. Inga fula, miljösura plastmuggar så långt ögat kunde nå, gillar´t!

_DSC0020-1.jpg

_DSC0018-1.jpg

Här doftade det också ljuvligt från massa olika maträtter som serverades. Vi nöjde oss med vårt glöggvin för tillfället och testade våra tyskakunskaper på skyltarna runt omkring.

_DSC0021-1.jpg

_DSC0023-1.jpg

_DSC0024-1.jpg

_DSC0026-1.jpg

_DSC0030-1.jpg

_DSC0031-1.jpg

När vi var klara med glöggen så fortsatte vi runt och tittade på alla spel och lotterier.

_DSC0032-1.jpg

En form av kombinerat spelhus och karusell.

_DSC0033-1.jpg

_DSC0034-1.jpg

Sedan gick vi vidare upp mot den vanliga marknaden som höll öppet till nio – spanade in utbudet, gjorde mentala noteringar om framtida inköp och scannade alla matvagnar.

_DSC0035-1.jpg

_DSC0036-1.jpg

_DSC0037-1.jpg

Det här blev favoriten – Käthe Wohlfart som hade en popup-butik mitt i en korsning. Här såldes så otroligt vackra julgransdekorationer, allmänt julpynt och hantverk i form av detaljerade träkaruseller och nötknäppare i alla möjliga former och storlekar. Och det kostade därefter. Här inhandlades våra första små fynd – två saker att hänga i granen.

_DSC0038-1.jpg

_DSC0044-1.jpg

_DSC0047-1.jpg

Sedan kurrade magarna och ja, bratwursten har ni ju redan sett i föregående inlägg – här är min kvällsmat, i form av friterad camembert med lingonsylt. Sååå gott och syndfullt lyxigt att dra i sig en hel liten ost.

Och med korv och ost i magen och vackra saker i väskan så begav vi oss hem till hotellet igen, med ett snabbt stopp vid Netto där vi handlade lite fredagsgott till efterrätt. En precis lagom introduktion till Rostocks julmarknad. 

_DSC0025-1.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *