Företag

En bil och en födelsedag comin up

Jag hade tänkt skriva ett sedvanligt inlägg om min upcoming födelsedag, och lite önskningar för de som är intresserade av sådant, men i realiteten så har jag faktiskt redan givit mig själv en rejäl födelsedagspresent eller ja, via företaget har jag gjort det, och jag är så frikkin taggad över den här grejen att det bara inte går att inleda med något annat, eeeeek!

Jag har nämligen blitt med skåpbil!

Och inte vilken bil som helst, utan en EL-SKÅPBIL!

( insert drum roll )_DSC0804.jpg

Jag trodde aldrig jag skulle vara så himla taggad på en så – o-cool bil? Jag som liksom drömt om en gammal Ford Mustang från tidigt 60-tal, eller kanske en Ford Fairlande Crown Victoria från ännu tidigare, eller kanske en Toyota RAV4 sett till modernare vrålåk. Men en Renault Kangoo som kommer knappt 24 mil-ish fulladdad och bara har två säten men ett avgrundsdjupt (för mig iaf) lastutrymme? Jojomen!

_DSC0803.jpg

Here´s the thing – jag har ju länge haft lite ont i magen över att vi är så beroende av våra bilar, och att vi kör så otroligt mycket med dem. Både privat och i företaget. Och att de båda dessutom är bensinbilar, och att det innebär att hur mycket jag än källsorterar, äter vegetariskt och veganskt, byter ut engångsartiklar och sparar vatten i fula tunnor, så rättfärdigar det inte en procent av de utsläpp vi spyr ut via de här två. Och jag bryr mig ju om sånt ganska mycket.

Under hösten/vintern har jag bestämt mig för att investera i en företagsbil, eftersom jag kom till den punkten att jag fick säga nej till beställningar för att det inte fanns plats i bilen. Dessutom känns det inte så fräscht att ha alla fina godsaker, visserligen skyddade i förpackningar och påsar, i samma bil som vi lastar skitiga hundar i, även om jag täcker allt med filtar. Jag har alltid tänkt att jag vill ha en elbil till företaget, och har följt sidor som KVD där de har auktioner för just avdankade företagsbilar och där man kan hitta eldrivna guldkorn. De tenderade att dra iväg i pris dock, och handpenningen på dem skulle innebära i princip hela summan jag hade sparad på företagskontot. Jag och Marcus pratade om det här, och han menade på att jag nog får förbereda mig på att kanske inte kunna köpa just en elbil den här gången, utan ta en dieselbil istället.

Sagt och gjort så började jag kika både på begagnade transportbilar, och nya. Utbudet var ju definitivt bättre för bensin och diesel, tyvärr. Jag pratade lite med revisorn, och han tipsade om att det kanske var läge att leasa en bil istället, för och kunna lyfta momsen varje månad. Så då började jag läsa på om olika leasingbilar, och hittade att Peugeot Partner faktiskt finns som elbil. Och att de hade väldigt bra leasingavtal. Så jag drog dit en eftermiddag för och kika, och prata med dem. Det blev dock inget, för den ende anställde där var upptagen med andra kunder, så jag vandrade runt och tog lite broschyrer. Och i ingen av dem fanns det något om el-varianten av Partner. Efter lite mer googlande, insåg jag att den inte kommer förrän i höst. Och att leasingkostnaden per månad skulle uppgå till det dubbla mot vad jag hade råd med.

Suck.

Så jag drog faktiskt runt till lite mer bilhallar, pratade bland annat med Toyota som jag såg hade väldigt fina transportbilar och skulle få offerter skickade till mig. Jag hade till 95 % bestämt mig för att ta en sån, när jag åkte iväg till REKO i Mjölby.

Men när jag stod där och väntade på kunderna, och var tidig, kom tankarna krypandes igen – vill jag verkligen binda upp mig tre år till med en fossilbränsle-driven bil? Måste jag verkligen ha en nu? Kanske borde jag vila lite i detta, och försöka lite mer och hitta en begagnad el-driven. Efter lite textande med Marcus, där jag listade för och nackdelar och priser, stod det klart för mig att jag självklart ska vänta ett tag till och försöka lite mer.

_DSC0802.jpg

Nöjd med mitt beslut, hade jag lite tid att kolla Blocket igen och använde sökord jag inte använt innan. Och BAM – there it was. En 6 år gammal skåpbil som bara gått 3000 mil, eldriven, utan blessyrer och maskinfel. I Stockholm. “Kontakta oss fort, vårta bilar brukar ofta ryka omgående” stod det. Men jag stod mitt på REKO, så jag drog iväg ett mail så länge och hoppades på det bästa. Och fick svar nästan omgående. Jo den var kvar. Hade jag några frågor?

Snabbt som fan fick jag, mellan utlämningarna, sätta mig och googla på vad man ska tänka på när man köper begagnad elbil, och smattrade iväg alla frågorna till säljaren. Jag fick svar på vägen mellan Mjölby och Mantorp, och när sista påsen var utlämnad ringde jag henne. Jag hade räknat på att jag hade råd med handpenningen, men så sa hon att även de erbjöd leasing på den här istället, om jag som företagare hellre ville ha det.

Så ja, efter lite fler frågor, en diskussion med Marcus så han var on board med det hela, så pratade jag med säljaren senare under kvällen and sealed the deal.

I torsdags levererade de ner den till mig från Stockholm, och nu står den här och ståtar på vår grusplan.

_DSC0801.jpg

Självklart ska bilen ha en maskot – jag var i Motala igår med Malin, och inne på Lekia sprang jag förbi ett gäng av de här squishmallows gosedjuren. Jag föll som en fura, och den här påminde mig så mycket om Saga <3

Undrar vad revisorn ska bokföra den här som, hehe.

Så ja, there it is! Vi behöver åka in och ladda bilen i stan, för vi har ju ingen laddstolpe än och man ska inte ladda den med hushållsel alltför länge. Jag hade massor planer för och packa den full med skräp och åka till tippen (snacka om att mina nöjen kommit ner på en helt ny nivå nuförtiden) och inreda den, men nu när den är här så blir det lite klassiskt jag när jag får nya dyra, fina grejer – jag blir nästan rädd för och använda dem. Vad jag är rädd för vet jag inte riktigt, men mamma och pappa kanske kommer ihåg stereon jag fick i julklapp som liten – det här är lite typ samma situation.

Men det där ska jag överkomma, och brumma runt med den i helgen, och sen beställa dekaler och kolla upp vad laddstolpe kostar, och köpa stapelbara lådor. SÅÅÅ taggad på det här, haha!

Och ja just det, min födelsedag – 35 bast, herregud. Och faktiskt har jag inte mycket jag önskar mig, jag är rätt nöjd med tillvaron som den är nu och det jag har. Men, on top of my mind:

  • pengar till en airbrush

  • Dahliaknölar, eller allmänt ett presentkort hos något trädgårdsrelaterat

  • att någon går över till att bara äta KRAV-ägg/KRAV-kyckling, alt bara köper ägg och kött av en lokal producent med liten besättning och stor omsorg om djuren <3 hönors behandling i dessa industrier börjar bli en riktig hjärtefråga för mig (men lovar att inte börja missionera om det – alltför mycket…)

  • Någon snygg, gärna loppisfyndad eller i alla fall med eko-cert-bomull eller linne, t-shirt i storlek medium eller large, att kunna skrota runt i här hemma

Nu ska jag dricka lite mer kaffe, sen kicka igång den här helgen med pannkakor, bilkörande och en stor pralinbeställning. Må gott peeps!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *