Höns

Tittut!

Nämen hej!

P1080915.jpg

Det var – ett halvår sen.

P1080916.jpg

Jag ska inte, återigen, gå in på ramblings om att det var länge sen etc. Jag tror problemet är lite, att när jag väl sätter mig och ska skriva, har jag så mycket bilder och grejer att berätta att det blir övermäktigt, och då funkar det inte, det blir motstånd direkt. Men nu tog jag nya bilder på ett mindre (bokstavligt talat) och konkret ämne, och då funkar det bättre – så det får kicka igång det hela förhoppningsvis.

Jag har skaffat nya höns. Anledningarna till detta är många, och det var inte ett lätt beslut. Dels är jag ju väldigt fäst vid mina första hönor såklart, och dels känns det som alla anledningar till omplaceringen var av arten skyll-dig-själv. Sen vet jag ju rent intellektuellt att det inte är hela sanningen såklart. Jag kan gå igenom dem vid annat tillfälle – känner att det tar emot och skriva om, så ska det bli något blogginlägg alls får det slidea så länge.

P1080917.jpg

Det här är olika varianter av belgiska skägghöns , och det är den rasen jag egentligen ville ha från alla första början. Men de är rätt ovanliga, och det fanns absolut inga i närheten av Östergötland vid det tillfället då fjäderfän skulle införskaffas. När jag tog beslutet om att byta ut hönsgruppen, hade de här dykt upp i närheten av mig och hjälpte beslutet lite på traven. Jag köpte dem alla som Antwerpen Skägghöns, men nu när de börjar bli teenagers så syns det att de inte alla är samma ras. Men det kvittar faktiskt – det jag vill åt är ju dvärghöns med roligt utseende, och det här speciella lilla skägget har de allihopa.

P1080931.jpg

Det här är Kråkan, som ju verkligen ser ut mer som en vanlig fågel än ett höns. Jag är inte helt 100 på allas könstillhörighet ännu, men jag tror Kråkis är en höna.

Snoozy, som var/är Marcus favorit. Fick sitt namn pga sov hela tiden de första dagarna när hen var här, medans de andra skuttade runt som pingpongbollar. Trodde först inte hen var sjuk och inte skulle klara sig, men lite extra omstoppning under värmelampan gjorde susen. Första veckorna var jag övertygad om att Snoozy var tupp, men nu vete fasen. Snoozy utmärker sig genom att ha en hätta, vilket de andra inte har. Marcus blev så förtjust i S, att han sagt att även om det visar sig vara en tupp, så får han stanna. Yay!

P1080924.jpg

Det här är min absoluta favorit – Pudding. Uppkallad så för att hen var störst, knubbigast, och skäggigast av alla. Tillåter mig att lyfta upp och kela ibland, och är först fram när jag kommer ut i trädgården <3 även här var jag övertygad om att det är en tupp, och jag tror jag är det fortfarande. Men Marcus, God bless him – har även här gett tillåtelse till och behålla en tupp, om just Pudding visar sig vara det. Så det kan bli så att det står mellan Pudding och Snoozy – men jag börjar luta åt att S är en höna anyway. Vi får se.

P1080949.jpg

Till vänster här har vi Mazarin. Faktiskt nog den finaste av dem. Troooor höna. Pudding till höger, och så Pärlan i mitten. Jag ska hitta ett bättre kort på henne sen. Jag behöll Pippin från ursprungliga gruppen, och gav henne en dvärgkochinkompis i form av denna vita lilla boll. Jag skaffade Pärlan och kycklingarna samtidigt, och även fast Pärlan bara var några veckor då, så tog hon direkt en mammaroll. Vi brukar skämtsamt kalla henne för tonårsmorsan. Även nu försöker ibland de andra tränga ihop sig under henne till natten, även fast de snart är lika stora som hon.

P1080953.jpg

Och här är Sparven, en solklar tupp. Mycket framåt, och hoppar gärna upp i mitt knä och stirrar uppfodrande på mig. Sparven får stanna tills vi hör ett galande och vet med säkerhet att han är en tupp, då ska jag försöka hitta ett nytt hem. Tills dess ska han få ett så härligt liv som möjligt här med sina vänner, kaksmulor och trädgårdshäng.

P1080930.jpg

En fluffrumpa och hennes gäng. De är så vackra allihop.

Mitt gamla gäng då? De är allihopa hos en kollega till mig, tjugo minuter bort. Där får de fortfarande gå lösa, i en tre gånger så stor trädgård, med flera hönskompisar och stiliga tuppar som håller ett öga på dem. Jag var och hejade på dem igår, och får rapporter om att de fortfarande är lika ostgalna som innan <3

Nu ska jag fortsätta min dag som gräsänka, och fixa med bokföring, städ, chokladmakande och lite YouTube-prokrastinerande. Ha en fin lördag allesammans!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *