Daily

Den berömda nystarten (nytt år och allt!)

Jaha, det där med att kunna fortsätta blogga spamfri på min gamla plattform gick väl sådär. Trots rensning så fortsatte det droppa in filer med mer eller mindre ekivokt alternativt fullständigt ologiskt innehåll, och City Network måste ha haft min blogg på speed dial så ofta som de stängde ner den och skickade mail av typen “nu får du skärpa dig eller ta bort sidan”. Så jag valde att ta mitt pick och pack och dra. Eller nja, alternativet hittade jag ju inte själv utan det fick jag hjälp med – vilken tur ändå jag har som konstant verkar omge mig själv med individer som vet sån här skit?

Så nu har jag flyttat åtminstone en tiondel av bloggen hit – till Squarespace. Jag har fortfarande mycket kvar att importera, och göra the final touches på den här designen samt lära mig hur jag ska konfigurera allt utan och få tuppjuck… men det känns ändå jäkligt bra att få en nystart och med ett format som ger mig lite mer möjligheter och utforma mina inlägg som jag vill ha dem.

Vi är elva dagar in på det nya året, och jag har faktiskt ett par nyårslöften den här gången. För och vara ärlig så är de tankar som varit med mig ett tag men som lämpligt nog uppenbarade sig relativt nära årsskiftet så då kan jag lika gärna omvandla dem till löften, så jag får cred för dem right?

Om jag nu håller dem vill säga.

Det första är och äta mer vegetariskt. Jag har funderat på det i flera år men alltid avfärdat tankarna med halvdana argument som “kött är för gott” och “det är för krångligt/tråkigt” (rätt motsägelsefullt?) och trots att jag är intresserad av mat och kost generellt, så har jag inte gått in för och utforska det gröna utbudet. De senaste veckorna föll det sig som så att flertalet aspekter kom ihop sig och övertygade mig till slut.

Majoriteten av de bloggar jag läser äter mestadels vegetariskt och de lägger upp underbart färgglada bilder på sånt som jag faktiskt gillar och tycker ser himla gott ut. Jag har lagat vegetariskt med Marcus ett par gånger enbart av anledningen att recepten såg intressanta ut. Och av en slump blev det så att jag åt nästan uteslutande vegetariskt en vecka, och min mage mådde bättre än på väldigt, väldigt länge. Jag som alltid jagat kolhydrater, laktos och gasbildande mat som bovarna till mina magproblem, verkar ha förbisett att köttet kan vara ytterligare en medbrottsling. 

Min tanke är att jag ska dra ner väsentligt på mitt köttätande och, så att säga – vända på steken, ha köttet som ett undantag istället för tvärtom som det är nu. Jag kommer fortfarande äta mjölkprodukter, fisk och skaldjur och när jag väl äter kött ska det vara svenskt och/eller ekologiskt i så stor mån som möjligt. Kommer såklart äta kött om jag blir bjuden och kanske nån gång på restaurang men jag brukar ändå köra på fisk de flesta gångerna då. Jag gör det här dels för min egen hälsas skull, men också för miljö-och-djurhållningsaspekten även om det kommer inte bli ett moraliskt ångestdilemma of some sorts. Att bli helvegetarian/vegan är inte ett realistiskt alternativ för mig just nu men det är en bra start

Löfte nummer två – köpa mindre klädesplagg. Oooh den kommer bli tuff! Men nu efter två flyttar där jag packat upp min garderob under en kaskad av obsceniteter och en bara knappt tillbakahållen lust att slänga skiten i valfri container och skaffa mig fem basplagg och leva som en fransk minimalist, så har jag insett att jag faktiskt… har en jävla massa kläder. Och köper nytt hela tiden. Jag har massor klänningar men använder dem inte för… varför egentligen? Bara för att jag inte längre är i Dublin med en dresscode och upplever Sverige som betydligt mer casual, så behöver det ju inte innebära att jag måste klä mig därefter. 

Jag har gett mig själv ett litet kryphål, och det är dels att majoriteten av de klädesplagg jag ändå skaffar ska vara vintage och second-hand, dels att de måste vara något jag verkligen, verkligen vill ha och vet med mig att jag kommer använda. Hållbart och miljövänligt. Och snällt mot plånboken.

Löfte nummer tre: pryl-detox. Samma här som med kläder. Jag har så himla mycket grejer, och jag har ju alltid dragits till allt som är vackert och varit lite av en samlare. En Oxes förbannelse. Min plan är att i omgångar rensa bland alla mina saker och göra mig av med sånt som jag inte haft uppe på ett tag, eller kommer ha användning för i den närmaste framtiden. Undantaget saker med stort affektionsvärde men även dem måste jag fråga mig själv vart de ska ta vägen framöver. Men jag håller på och bli galen på mig själv varenda gång jag öppnar en låda som visar sig vara en veritabel skattkista av skit, skräp och onödigheter. 

Löfte nummer fyra: göra det bästa för mig själv det här året. Göra det jag verkligen vill göra. Inte tänka så mycket. Leva i nuet och uppskatta allt jag har omkring mig. De senaste månaderna har varit ett ständigt planerande, ett ständigt tänkande framåt och ett pussel för att få ihop allt både praktiskt och själsligt. Jag vill utveckla min förmåga att strunta i oväsentligheter, att inte bry mig om vad oviktiga personer tycker, kunna ta konflikter på ett bättre sätt. Och göra roliga saker, resa – både korta sådana, och de långt bort. Hoppa på ett plan någonstans en fredag och bara boka in ett random hotell – inga planer, bara åka dit och strosa runt i ett annat land för en helg. Det som jag alltid sagt att jag ska göra men inte gör. Och så vill jag ta med min käraste någonstans. Och så vill jag till Afrika. 

Med lite taktik och en stor portion självdisciplin så kan mina tre första löften leda till mer möjligheter för det fjärde. Smart va?

Sen såklart så ska jag ju få ordning på min lägenhet utan att det ska kosta en förmögenhet, något som är en utmaning i sig och speciellt eftersom jag gärna vill ha allt fix och färdigt NU! Men jag ska försöka låta det ta tid, hitta fina vintagemöbler och ta in saker som kommer för att stanna. 

Nu ska jag ta och fixa mig lite mat (sista slurken sojafärs och couscous) och fortsätta läsa i soffan. Jag har varit hemma idag pga asjobbig huvudvärk och ska egentligen de-toxa från datorn med, men var så himla pepp på och skriva nytt blogginlägg så det får slidea lite för den här gången 🙂 hoppas ni har en bra kväll peeps!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *