Företag,  Sötsaker

Lite allmänt skit om min lilla verksamhet

“Senare idag” skrev jag igår och leker sedan teasig wannabe-influencer och skriver inget alls. Men vardagen kom emellan på det mest underliga sätt, eller ja – vardag får det banne mig inte vara. Strange things happened, låt oss stanna vid det.

Mitt företag då. För så är det ju nu, faktiskt, hur lite jag än berättat om det på bloggen och hur mycket det ändå känns som att jag bara sitter och leker. Jag registrerade min enskilda firma i somras, skaffade bokföringsprogram förra månaden, denna månad ska jag göra min första momsdeklaration, och idag är faktiskt den officiella starten av min verksamhet enligt den registrering jag skickade in till miljönämnden i Vadstena. Så långt har jag ändå kommit – och det känns fortfarande som att jag bara leker, haven´t got a clue om vad jag gör, haha!

P1070054-1.jpg

Jag har gått en utbildning inom så kallad HACCP och livsmedelshygien, och fått intyg på det. Bland mina företagspapper har jag nu ett protokoll med min egenkontroll och en faroanalys där jag skrivit upp potentiella faror och mina åtgärder för och undvika dem. Så som kontaminering av allergener, bakterier etc. Jag har lagt obehagligt mycket pengar på hårnät, handskar och emballage, för och inte tala om allt mjöl.

P1070090-1.jpg

Det jag har kvar och jobba med nu, är hemsidan – jag gör den i princip själv, med hjälp av Marcus emellanåt när jag inte pallar vissa funktioner eller bara tappar tålamodet. Och så har jag ännu inte skrivit klart alla innehållsdeklarationer som jag numer måste sätta på alla mina produkter. Beställa etiketter för dem, samt visitkort.

Sen är det bara och tuta och köra, och vänta på att den trevliga damen hos miljönämnden kommer ut och gör en inspektion. Det känns lite bakvänt, att jag ska få tillåtas tillverka och sälja livsmedel och om de sen hittar något att anmärka på när de är ute hos mig, som jag måste åtgärda – då är ju “skadan redan skedd” tänker jag, för de som köpt av mig? Men ja, tydligen är det så det ska funka. För mig får de gärna komma ut så snart de kan, så jag vet att jag är grön eller vet vad jag ska jobba på. Håll tummarna för mig!

P1070131-1.jpg

Sen är det ju själva bakandet och skapandet av allt också, som jag nu börjat vänja mig mer vid – i början var jag rejält ringrostig, och är det fortfarande känns det som. Men tror det kommer släppa ju mer jag gör, och ju mer rutiner jag får. Att alltid viga en timme per kväll till förberedelser av något slag liksom.

Jag kan inte säga att jag till 100% bestämt mitt sortiment – jag velar ständigt mellan vad jag VILL göra, och vad jag KAN göra. Med både skills, kostnad och framförallt TID i åtanke. Jag jobbar som sagt fortfarande heltid, jag kan helt enkelt inte köra det här mer än som en liten bisyssla just nu. Men om några månader har jag förhoppningsvis gått ner lite i tid, och får mer luft i schemat.

Klart är iallafall att jag ska erbjuda dekorerade saker, för det är det som är allra roligast – och praliner och tryfflar. Jag gillar verkligen min mooncake-version av dammsugare också personligen, vi får se andra gillar den med.

P1070125-1.jpg

Jag vill inte gå ut med hemsida och sociala medier riktigt ännu, förrän allting är klart – i helgen är det full fokus på doptårtor, men om tid blir över ska jag försöka jobba undan så mycket som möjligt så att det finns lite material när jag väl börjar gå ut med julkalendrarna.

Det var det, lite info. Phu, det känns fortfarande skitskumt att säga att jag faktiskt sitter här med en bakverksamhet on my hands, haha – men hur det än går kommer jag iallafall inte ångra att jag testade!

Ha en go torsdag peeps, snart helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *