Höns,  Livet

Lite smått och gott (eller, mycket gott!)

Gomorron på er – är ni pigga och glada? Kör ni hemifrån eller är ni på jobbet, eller kanske tillfälligt (hoppas jag) permitterade?

Vi har skämtat en hel del om att det här med social distansering just nu, är som det vanliga introvert-livet fast utan dåligt samvete. För en gångs skull är “vår” way of life en norm, hehe. Därför är det inte så supermycket som har ändrats för min del. Jag skrotar runt hemma och pysslar med sådder, drar mig för och gå ut och storstäda i bakstugan efter påskens bravader, letar upp något nytt roligt att ge till hönsen istället och ser på YouTube-videos av marsvin.

_DSC1421.jpg

Borde kanske tvätta fönstren ser jag nu dock, bleh…

Den här veckan jobbar jag dagskift på jobbet och där är väl förändringen att jag kör bil istället för och ta kollektivtrafiken som jag brukar göra. Samt att det såklart fortfarande är betydligt färre på plats, och att vi måste ta tempen innan vi ens får gå in i byggnaden.

_DSC1422.jpg

Jag sover som en stock om nätterna nu, efter att ha jobbat dubbelt i princip de två veckorna. Nu har jag tagit en paus från REKO i ett par veckor, och även fast jag känner mig trött och seg oavsett hur mycket jag sover, så har inget bryt eller någon krasch kommit ännu. En förbättring.

_DSC1423.jpg

Vi fixade lite lyxigare middag endera dagen för och samtidigt stötta de lokala företagen vi har i stan. Tapastallrik från Ladugård 206 som ställt om helt till take-away.

_DSC1424.jpg

Kompletterade med lite ostar och salami från Delikatesskungen.

_DSC1426.jpg

Så himla god och fräsch mat, det där orangea där är min nya favorit – morötter och vad jag tror är någon rova eller rättika, som picklats med dill. Det ska jag testa och fixa själv.

_DSC1427.jpg

Och förra lördagen firade vi även två år som förlovade <3 med sushi, och kycklingvingar till Marcus, vin, prat vid mörkt matsbord och kortspel.

93049502_874711876328053_5522670284378734592_n-2.jpg

Jag har plockat ramslök som en besatt – testade att sälja knippen på REKO och det fanns definitivt efterfrågan, så jag leker lite med tanken att ta ett steg närmare min ursprungsidé och börja förädla naturens skatter och sälja där med. Numera är det ramslök överallt i vårt kök – rostade i ugnen, torkade i svamptorken, som olja, och som örtsalt. I slutet av veckan ska jag testa pesto.

92796729_230431731374167_4842078715703721984_n-2.jpg

Så otroligt lyxigt att ha så många olika platser i närheten fulla med mattor av ramslök, som man får plocka.

_DSC1364.jpg

Hönsen har ju börjat värpa igen, som ni såg i förra inlägget. Tror Polly var den som inledde, med ett väldigt långsmalt litet ägg. Sen var det som att samtliga drog ur proppen, och nu får vi minst fyra ägg per dag, en från varje. Pinglan och Pullan värper så himla fina, gröna ägg. Den ena till och med lite småspräckliga.

Det är så himla roligt med som sagt, och testa att ge dem olika saker och se vad de gillar och inte gillar. Jordgubbsyoghurt var en hit, och därefter sprang fyra hönor runt med vita yoghurtnäbbar.

_DSC1380.jpg

Det finns ingen hej på efforten jag lägger ner på och förgylla deras vardag litet – odlade krasse i en hönskruka (såklart!) och ställde ut,

_DSC1382.jpg

Men det var de såklart inte intresserade av, oavsett vart den stod. Då var det roligare med grästuvorna jag kastade in efter att ha grävt rabatt.

_DSC1390.jpg

Polly är ju rolig. I början av äggläggningen var hon rätt ensam om och ligga i redet och klämma. De andra tröttnade väl på och vänta, och gick ut på utflykt i trädgården. När Polly kommer ut igen och inser att hon är ensam, blir det ett jäkla liv. Hon ställer sig på en av stockarna och gastar i högan sky.

_DSC1393.jpg

De verkar dock inte bry sig särskilt hårt, så de senaste ggrna har jag vallat tillbaka dem in i hönsgården med lite majs bara för och få henne att chilla lite. Eller, på senare tid när de alla värper, funderar jag på om det är något slags “nu-finns-det-ÄÄÄÄÄÄGGG!”-läte, eftersom hon gjort det även när alla varit samlade och några faktiskt ligger kvar i redena. tidigare har jag trott det är larm-läte. Finns mycket och lära sig om de här befjädrade Marodörerna.

_DSC1409-2.jpg

Och Marcus fortsätter sitt brödbak – senast två stycken supergoda, superstora och fluffiga lantbröd.

Nu ska jag hämta lite mer kaffe, och hoppas på att det kommer in lite tickets så dagen går fortare. Vill hem och fortsätta i trädgården, om det inte blåser alltför mycket. Och ja, ta tag i storstädningen av bakstugan…

Ha en go onsdag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *