Uncategorized

Mycket fint på en dag och tagga helg

I lördags brände jag in till Vadstena för lite loppisrunda och årets första juliga fika – för min del iallafall. Jag vet inte vad det är, men i år har jag lyckats bli smittad av jul-preppen redan i november,. Och jag har alltid varit en förespråkare av att vänta med allt till första advent typ. Jag skyller på bloggar och Malin. Inte vart det bättre efter den här dagen heller.

_DSC0034.jpg

Vi tog en runda på stan först, eller ja – gick upp och nedför gatan med flest affärer det vill säga. Hade glömt hur mysigt lilla Vadstena är med sina gränder och småbutiker. 

Vi började hos Vadstena Blommor & Design, ett premiärbesök för min del. 

_DSC0035.jpg

Pumporna var still going strong.

_DSC0036.jpg

Det här stället alltså, ojojoj – så otroligt mycket fint, och så himla mysigt inrett. Här finns allt – vackra växter, delikatesser, hantverk, konst, pynt och pyssel. 

_DSC0037.jpg

Dessutom fokuserar de väldigt mycket på återbruk, ekologiska produkter och produkter skapade under hållbara och bra förhållanden för miljö och alla inblandade. Många tummar upp på det!

ost.jpg

Spana in tavlorna – jag är rejält sugen på den med ost till vänster. Och rejält sugen på ost med, när jag känner efter. Standard.

_DSC0040-2.jpg

Malin slog till på en liten påfågelfjäder och jag berättade anekdot om hur en sådan stor fjäder var hett eftertraktad hos unga Rebecca, vars föräldrar alltid försökte knycka åt sig en sådan från burarna på varenda djurpark vi besökte. #parentdedication

_DSC0041-2.jpg

Ett litet (vin?)källarutrymme fullt med vackra krukor, torkade växter och annat hemligt i hörnen.

_DSC0042-2.jpg

_DSC0043.jpg

Otroligt söt mini-monstera.

_DSC0044.jpg

_DSC0045.jpg

_DSC0047.jpg

Jag tror både jag och Malin blev lite knäppa här inne, men vem blir inte det när det är så mycket fint på ett och samma ställe så att det blir ett evinnerligt “åååååh!”-och-“ojojoj!”-ande. Det var svårt att hålla konsumtionssuget på en rimlig nivå kan jag säga. Vi båda som är i ett ständigt kreativitetsmode också och det bara snurrade fortare och fortare. Droppen kom när jag hör Malin gå igång fullständigt bakom mig och tänker att nu har hon hittat jordens julpynt of all times – och hon utbrister “kolla kolla vilken superfin KOTTE!”

_DSC0048.jpg

Vi ska ha lite pysseldag nästa vecka och fixa julfint, då blir det nog en krans eller två. Säkerligen inte lika fina som denna, men en snäppet enklare variant. 

_DSC0049.jpg

Jag lyckades lämna butiken med endast en liten mini-gran och en liten bärbuske – men det var enkom för att jag var på bottenskrapet av lönekontot och ännu inte sett min lönespec. Nu överväger jag och ta en tripp till…

När vi kom ut var det som att trilla tillbaka upp i verkligen efter att ha ramlat igenom Underlandet – fast med suckulentarrangemang och återbrukade mulljordsprislappar istället för klockor och te, och två snurriga brudar med stressande habegär istället för kaninen och galne hattmakaren. 

Och galnare skulle det bli, visade det sig, när vi gick in på ett loppis där innehavaren informerade oss om “det morbida rummet” där vi stötte på det här.

_DSC0050.jpg

_DSC0051.jpg

Som gjort för en hel armé till Halloween eller skräckteater. Eller om du bara vill ge en jäkligt creepy julklapp till någon. Kanske plantera ett suckulentarrangemang i huvudet på stackars Lotta.

_DSC0052.jpg

Det fanns lite andra, mer normala loppisgrejer med tack och lov. Fingrade lite på gröna skålen i mitten, men köpte inget. 

_DSC0053.jpg

Mitt emot dockloppiset fanns döttrarna till loppisägaren  och här inne var det också sprängfullt med tjusigheter. Jag kärade ner mig i denna vackra, gröna stengods. En serie som kallas Arabesque av Ståhl. Superhärdat och superdyrt. Nåt att spara till miljonvinsten.

_DSC0054.jpg

_DSC0055.jpg

Sedan hoppade vi över till ännu en inredningsbutik. Det finns gott om dem här.

_DSC0056.jpg

Skriver upp de här fina på den mentala önskelistan. Blåvitt, always <3

_DSC0057.jpg

Sedan åkte vi ut till Vadstena Antik och Kuriosa.

_DSC0058.jpg

Jag skulle lätt kunna inreda mitt hem med möblerna som finns här. En riktigt stor lada proppad med grejer. Har helt missat och besöka dem under sommaren, kan tänka mig att de har ännu mer då. Hittade drömhyllan men den ligger bland mobilbilderna så får visa upp den senare. 

_DSC0059.jpg

_DSC0060-2.jpg

Om sommaren öppnar Rosteriet här, med massa olika sorters kaffe, te och godsaker. Får komma ihåg och åka hit nästa år.

_DSC0061-2.jpg

_DSC0063-2.jpg

Vi gick upp på ladans övervåning via en grymt tveksam trappa.

_DSC0064-2.jpg

Här uppe var det mörkt och svinkallt, antar att de inte får så mycket besökare hit under övriga året. Men vi lysrte oss fram med mobiltelefoner och det sista dagsljuset.

_DSC0066-2.jpg

Pinaler överallt! Dammiga prylar och låda efter låda med utrustning, verktyg och tyger, obskyra tomtar och en och annan med någorlunda normal uppsyn.

_DSC0069-2.jpg

Och den här udda stolen som stod mitt i prime spot för samtliga övervintrade duvors avskräde. 

_DSC0070-2.jpg

Det muntra paret – eller en konstnär med oerhört pessimistisk målarstil. 

_DSC0071-2.jpg

I ett hörn på nedervåningen igen hade de fixat i ordning lite av en speceributik, med en enorm vacker köpmansdisk och alla möjliga pinaler i lådor och hyllor.

_DSC0072-2.jpg

_DSC0073-2.jpg

I ett annat rum fanns det en kökshörna.

_DSC0074-2.jpg

Med tillhörande skafferi där det alla möjliga inlagda grejer som vi inte vågade gissa ålder på. Och lacknafta bredvid svagdrickan.

_DSC0075-2.jpg

_DSC0077-2.jpg

Ut till köpmansdisken igen <3

_DSC0078-2.jpg

Köpte inget här inne heller men som sagt – nästa år, och med en välbeställd plånbok. 

_DSC0079-2.jpg

Nu hade mörkret börjat falla så vi köpte på oss en massa gott och dukade upp till pre-julfika hemma hos Malin.

_DSC0080-2.jpg

Glöggpremiär!

_DSC0081-2.jpg

_DSC0084-2.jpg

Lite lagom juldrycksprovning – julmust, glögg och rödvin.

_DSC0085-2.jpg

Även kissarna fick sig lite fika.

_DSC0090-2.jpg

Undertecknad, med vindrufsigt hår från de östgötska schlättvindarna och matchande tröja till rekordlånga naglar. De rök i onsdags och är nu glittrigt guld-gröna och korta.

_DSC0091-2.jpg

Och fina Malin med sin sprittande julentusiasm som inte lämnar någon oberörd verkar det som. Vi är flera på väg att sugas in i jul-crazen just nu tack vare henne.

Nu ska jag börja tagga inför AW:n ikväll, och en sovmorgon utan vovvar – PLUS nyöppnat loppis ute i Bråstorp på lördag, PLUS visning av ett helt magiskt hus på söndag- Utanför Tjällmo, av alla ställen.

Önskar er en fin kväll och en trevlig helg!