Daily,  Huset

Nationaldagsfirande med staket och pallkragar

Gokväll gott folk, eller god morgon får jag säga – när jag sitter och skriver detta börjar klockan närma sig halv tolv på natten, så postar nog inte förrän under förmiddagen imorgon/idag. Jag har varit ute och pysslat med mina pallkragar, öst ner vad som känns som sjuttioelva säckar jord, och sått sallad (hoppas kunna hålla den någorlunda kall för och kunna gro), mangold och majs samt planterat en hel hög med växter och blomster. Jag gick nämligen loss på Blomsterglädje i morse och använde upp presentkortet jag fick av pappa och Co när jag fyllde år, medan Marcus gjorde riskettan på körskolan. Vilken fröjd att strosa runt där, långsamt, och plocka vagnen full med skatter.

Men det får jag ta sen – det jag skulle skriva om var ju vårt eminenta besök under dagarna. Eva och Peter anlände ju under tisdagskvällen, fullastade med käk så vi slog på grillen direkt. 

P1040483-1.jpg

Här satt vi sen tills det faktiskt blev kyligt, och gick in och mös med lite vin och ost istället.

P1040487-1.jpg

Dagen efter var vi dessvärre tvungna och gå upp tidigt, eftersom det var endast under onsdag morgon som städfirman kunde komma och åtgärda sitt slarv. Men det blev ändå bra, för då åkte tre av oss och fixade släpkärra och köpte staket på vägen hem. Plus allehanda verktyg och bra-och-ha-saker. Jag stannade hemma, gick med vovvarna och handlade lite brunch som vi intog vid deras återkomst. 

P1040488-1.jpg

Älskar och äta fräscht och lätt nu under gassande sommardagar, med massa frukt och bär. Och ingen brunch är ju komplett utan croissant.

P1040490-1.jpg

Klart vovvarna ska ha brunch med! Melon svalkar gott i värmen. 

P1040492-1.jpg

P1040493-1.jpg

“Men JAAAAAAG då!”

P1040497-1.jpg

*slurp!*

P1040502-1.jpg

Saga är dock inte förtjust i melon och var märkbart missnöjd. Hon fick istället en bit finost som luktade avdankad gympadoja, det gick hem. 

P1040504-1.jpg

Sen satte de igång och byggde staket! Här är Marcus byggredo deluxe med splitterny skruvdragare och nya fancy arbetsbyxor. 

P1040505-1.jpg

Jag och Eva satt kvar i solen en stund och njöt av värmen och försökte fånga svenska flaggan hos grannen på bild. Det gick sådär, men tycker det här var en väldigt svensksomrig bild ändå!

P1040507-1.jpg

Sedan körde vi också igång med jobb, nämligen projekt pallkragar! 

P1040509-1.jpg

Mycket dricka går åt i värmen.

P1040510-1.jpg

Här fick hälften av pallkragarna stå – vi sätter staketet i linje med grusgångens slut, så får jag en liten fyrkant till odlingarna. Perfekt! Pallkragarna har jag dels köpt från Motala Köp och sälj-sidan, dels fått från Jessica. 

P1040514-1.jpg

Jag fyndade ett gäng gamla fönster hos henne med som blev utmärkta pallkragetak. Här har jag satt ner ett gäng kryddor jag köpte på Granngården, sen är det morötter, potatis och bönor utöver mangolden som jag redan nämnt. Jag tänker att jag kör på och odlar på känn nu första året, bara för att det är så himla roligt att äntligen kunna göra det – sen om det faktiskt kommer upp nåt är ju det en bonus!

P1040512-1.jpg

Marcus trivdes som fisken i vattnet med att snickra staket och skruva gångjärn.

P1040522-1.jpg

Samt träna mucklerna lite medelst slägga och påle. 

P1040526-1.jpg

P1040513-1.jpg

Saga vankade runt mellan sina olika sovplatser, och höll på och ge mig en hjärtattack när jag såg henne ligga såhär bakom bilen – även fast bilen liksom stått still de senaste timmarna. 

P1040515-1.jpg

Sen var det dags för fika och en extra sväng saft till byggarna. 

P1040518-1.jpg

Underbar nationaldagsfika – glass, jordgubbar och en rabarberpaj med kardemumma som jag slängde ihop av monsterrabarbern bakom lägenheterna. 

P1040519-1.jpg

Fick Marcus att bli lite extra kär i mig genom att i hemlighet inhandla hans favoritkolasås. Och den är faktiskt svingod – Óhoys salted caramel.

P1040527-1.jpg

Sen fortsatte de brottas med grinden. 

P1040517-1.jpg

Och jag och Eva pysslade med tomatplantorna. 

Mellan allt detta under eftermiddagen så hann även Marcus och Peter med en Motalasväng till, för och inhandla grejer som saknades. Då blev vi även ägare till en tigersåg och skottkärra bland annat. Det tar sig med husutrustningen! 

Peter hjälpte mig även fixa ett av stuprören och korta av det, så att jag får plats med en tunna under som fångar upp regnvattnet. Om vi nu får något regn de närmsta dagarna? Helt otroligt vad denna värmebölja hållt i sig. 

P1040528-1.jpg

Och sedan fick Peter slita sig ifrån staketbyggandet när klockan närmade sig sex på kvällen och båda ändå skulle upp och jobba dagen efter. Men jösses vad vi hann med grejer under deras vistelse, och så himla skönt att slippa fixa med släpkärra och köra fram och tillbaka med den samt staket. Och skönt att andra liksom tänker åt en, det är mycket tacksamt för mitt trötta huvud – tackar så hjärtligt! <3

Marcus byggde faktiskt klart staketet på framsidan under kvällen, medan jag tog en promenad i Omberg med vovvarna och med nöd och näppe undslapp att bli fullvärdigt kvällssnacks för myggorna. 

Nu ska jag krypa till kojs här – imorgon/idag har vi bara en tid och passa, klockan tolv ska vi lämna över lägenhetsnycklarna till näste hyresgäst och sen är det bye bye lägenheten för gott. Känns himla konstigt ändå! Men efteråt ska vi ta en lång promenad, köpa med oss pizza och åka hem och ta tidig helg och ligga på soffan och ta igen alla serieavsnitt vi missat. Ska bli såå skönt efter att ha varit på benen i princip konstant från morgon till kväll i en veckas tid. 

Ha en go fredag och trevlig helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *