Uncategorized

Marknaderna

Nattjobbsvecka igen, och jag har fredagsmyst på kontoret med sushi och Netflixfilmen om Ted Bundy. Mysigt indeed. Nu är det iallafall sista natten, sen är jag ledig några dagar. Har tänkt och preppa lite produkter i helgen jag ska erbjuda till REKO. Det blir första gången , så det ska bli roligt och se om det finns intresse.

Apropå första gången, så hade jag ju mina två första marknader för några veckor sen. Tänkte skriva lite om hur det gick.

_DSC0001-2-1.jpg

Första markanden, var…

…katastrofal.

På grund av följande:

  1. Den var i Askersund, vi (Malin följde med som stöd och assistent) hade fått en plats som visade sig vara mitt i solen större delen av dagen, vilket gjorde att vi fick flytta om pralinerna hela tiden och ändå började de smälta. Marknaden var en vardag, dessutom den 24:e – dagen innan löning. De som kom under förmiddagen, var pensionärer som bara ville upplysa mig om att “de inte kunde äta såna saker” (tack för infon, liksom) och en kvinna som stegade fram med DEBATTLYSTEN skrivet över hela ansiktet och började förhöra mig om antalet e-ämnen och förekomsten av palmolja i mina produkter. Jag har alltid vetat att det kommer komma frågor om det och att jag måste hantera det så som jag känner funkar bäst, men just den här dagen var jag inte beredd på det och var redan lite modfälld. Hon tog iallafall en broschyr och skulle “kolla igenom mer sen”. Än så länge har inga brevbomber kommit iallafall, det är ju ett gott tecken…

2. Det blåste som fan. Jag inser rätt snabbt att mina mer rutinerade marknadskollegor har förberett för detta genom att binda vattenfyllda dunkar och tyngder till sina tält. Men inte ens de klarar av de kraftiga kastvindar som kommer, och mitt nyinköpta popup-tak håller på och blåsa åt Häcklefjäll. Det blåser så kraftigt att mina mer lättviktiga godsaker håller på och halka av bordet. Alla broschyrer och skyltar välter och flyger iväg stup i kvarten. Vi spenderar merparten av tiden vid bordet med att ömsom springa runt det efter allt som vinden snor med sig, ömsom stå i varsitt hörn och krampaktigt hålla fast i takets ben samtidigt som vi ler ansträngt och hejar forcerat glatt på annalkande kunder.

3. Malin höll på och sluta sin existens via en trasig stol. Trött och kall ska hon sätta sig ner i den ihopfällbara tingesten för lite vila och dess tygbeklädda ryggstöd, vekt efter tidens tand, brister och stolen slår ihop om henne som en fällkniv. När jag kvicknar till av trögstartad chock och ska hjälpa henne upp, kommer det fram ännu en kvinna från ingenstans och börjar högt deklarera att hon minsann räddade LIVET på en granne som fastnade i precis en sån stol, på precis det där sättet. Grannen HÖLL PÅ OCH DÖ i den där förbannade stolen, jojomen.

Sen efter några minuter visade sig att nä, grannen var inte direkt döende… hon var överviktig och satt rejält fast, och kvinnan hävdade att om inte hon kommit förbi just då hade den här grannen – tydligen innehavare av total brist på överlevnadsinstinkt och problemlösningsförmåga – suttit kvar där i stum acceptans och till slut avlidit.

Tack för infon, liksom.

_DSC0003-2-1.jpg

Lång historia kort gällande den här marknaden – jag beslöt mig för att bryta den. Det funkade inte att stå där och desperat försöka hindra precis allt från och flyga iväg, smälta eller få kilovis med damm över sig. Jag sålde en enda grej, och det var innan marknaden ens öppnade. Det var helt fel målgrupp, helt fel dag, helt fel väder och placering. Och stol. Allt var fel, mer eller mindre. Det kändes jävligt surt – rätt skönt när jag tog beslutet, men usch vad ledsen jag var efteråt. Inte så mycket över att jag inte hade sålt nåt, men ledsen över all tid jag lade ner på allt jag bakade, alla förpackningar. Tiden min fina mamma lade ner på att hjälpa mig göra strutar, putsa formar, rulla tryfflar. Tiden Malin lade ner på att klippa ut etiketter och följa med mig på det här fiaskot när hon kunde ha jobbat eller gjort något oändligt mer produktivt. Tiden Marcus lade ner på att hjälpa mig fixa innehållsförteckningar när han borde ha sovit, och jag borde ha kommit ihåg att mejla dem till mig själv från jobbet när jag satt och gjorde klart dem i god tid innan. Det var mest för deras tid, stöd och tro på mig som jag blev arg och besviken över hur dagen blivit – trots att inget av det som ledde till att jag bröt var något jag kunde påverka.

_DSC0004-2-1.jpg

Men efter en kväll och en natts sömn kom ju Dublinresan, och med den förnyad energi. Andra marknaden var dagen efter vi kommit hem, och eftersom jag hade – tja, allt kvar sen första marknaden, behövde jag inte göra mer. Jag löste Malin från hennes stöduppdrag och fick med mig Marcus istället. Platsen nu var Godegård, där jag kände mig betydligt mer hemma. Det blåste inte, det var molnigt så ingen tjurig sol, och jag fick en hel del grejer sålda. Emellan köpen skrev jag ner förbättringar och lärdomar till nästa gång – om det blir en nästa gång. Tanken nu var ju och testa hur det funkar, hur jag orkar, och hur värt det är.

_DSC0005-2-1.jpg

Och ja, jag kan tänka mig att det kan vara värt det emellanåt – fast kanske på ännu mer nischade marknader, hantverksmarknader exempelvis. Känner ni till några får ni gärna hojta till, för jag känner ändå att det är värt att kolla om vissa produkter går bättre där.

_DSC0002-2-1.jpg

All in all, en väldigt mixad upplevelse av marknader i stort. Men jag är ändå glad att jag testade, att jag faktiskt genomförde marknad nummer två – för det ska gudarna veta att jag tvivlade in i det sista om jag skulle orka. Mitt bord var absolut inte särskilt imponerande och behöver en hel del förbättringar, men målet den här gången var bara att genomföra den. Och synas. Och det fixade jag. Ihop med min andre hälft <3

Jag har funderat massor på mitt företags fortsatta inriktning, och jag tror jag ska ta det lite lugnare. Eller ja, det HAR ju varit bra mycket lugnare på företagsfronten än vad det kanske brukar vara för oss som är nystartade. Men det här med att vilja göra så mycket som möjligt utan och tänka igenom och testa ordentligt, är något jag alltid kommer få jobba med för det är en så stor del av min personlighet som inte riktigt funkar energimässigt och resultatmässigt. Ska jag erbjuda en uppsjö av olika godsaker med massor alternativ – eller en handfull kvalitétssaker, kanske inriktat på presentkorgar exempelvis?

Haha, jag trodde att jag skulle ha koll på min affärsidé vid det här laget men den verkar lika opålitligt som majsvädret vi haft. Jag lär mig en jäkla massa på vägen iallafall.

Nu är det morgon och snart dags och dra hem. Ha en fin lördag, så önskar jag godnatt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *