Huset,  Livet

Vykort från en junikväll i Lundby

God morgon sweet cheeks –  hoppas eran vecka varit god och att ni njuter av värmen, eller om ni är som Marcus och skyr solen så borde det välbehövliga regnet nu muntrat upp. Jag blev iallafall eld och lågor när de första dropparna föll i måndags kväll och rusade ut mitt i natten för att dra fiberdukarna av mina törstande pallkragar. Innan dess har jag försökt göra mitt för att spara på vatten, och drillat Marcus i och ta vara på allt sköljvatten från diskhon i en liten balja och tömma i tunnan ute. Nu öppnade han förskräckt fönstret på ovanvåningen för och kolla vad det var som väsnades så dant – undertecknad slamrade med fönstren ovanpå de främre pallkragarna i min ivriga regneufori och han som inte ens märkt att jag rusat ut trodde väl att vi hade fått påhälsning av vandaler. Alltid bra och fortfarande kunna överraska sin partner emellanåt, har jag hört. 

P1040542-1.jpg

Vi har smultron! Plockade mig en handfull till frukostyoghurten. 

P1040543-1.jpg

P1040568-1.jpg

Vår hall är redan knökafull med växtligheter som myser i ljuset och värmen. Här syns en glimt av pallkrageplantering nummer två, bredvid huset. Där odlas jordgubbar, majs, sallad, ätbara blommor och gurka. Hoppas vi. 

P1040569-1.jpg

Livstecken i pallkragen! Mangolden är först ut att visa upp sina käcka små skott.

P1040570-1.jpg

Jordgubbarna köpte jag färdiga plantor och satte ner, men de verkar ta sig bra so far och har skjutit iväg.

P1040571-1.jpg

Det är så mycket trädgårdsjox på gården nu. I avsaknad av förråd så radar jag upp allt i vad jag tror är en prydlig ordning längs husväggen eller mellan pallkragarna – men det krävs bara att en spade flyttas eller en kruka blåser omkull så ser det ut som värsta hillbillystället. Trädgårdsintresserade sådana, ändock. Måste ta tag i det där till helgen. I vanlig ordning har jag flertalet projekt på gång samtidigt men försöker ta dem pö om pö och ha dem någorlunda i samklang med varandra. I den röda hinken har jag nässelvatten på G som jag tänkte ge mina små plantor som lördagsgpdis. 

P1040572-1.jpg

Och ja, där borta står fler projekt och väntar snällt på sin tur. Eller projekt och projekt, saker jag inte ville slänga utan återbruka, men har ingen definitiv plan för just nu. Borde skaffa ett förråd enbart för prylar med det epitetet. 

P1040573-1.jpg

Våran enda lilla pionbuske, som jag blev så glad för! Nu har jag ju införskaffat två till, som får utgöra början till den långa rad av pioner jag ser framför mig. Frågan är nu om jag vågar flytta den här till dem eller inte.

P1040575-1.jpg

Daggkåpa finns i rikliga mängder.

P1040576-1.jpg

Ännu mer projekt lite här och var som ni ser. Denna krusbärsbuske ska jag hitta en bra plats till – jag hade en utsedd men fnular nu på att ge den till ett par björnbärsbuskar istället. 

Staketet ska vi fortsätta med i helgen när vi får besök igen, och lite extra händer.

P1040581-1.jpg

Ja fy så oorganiserat det ser ut just nu. Lådor som ska slängas men som inte kommer mycket längre. Får ta en fixardag idag kanske och bara röja undan alla tråkigheter.

P1040582-1.jpg

Fick en kruka dahlior av mamma som är ända från mormors tid <3 och de verkar gilla sitt läge de med, har skjutit iväg som bara den höjdmässigt. Blir spännande och se vad det blir för blommor.

P1040584-1.jpg

En liten luktärt som väntar på en uppgradering av spaljé.

P1040586-1.jpg

Kvällsljuset inomhus i vardagsrummet, där Kelly och Saga låg totaldäckade efter en lång promenad i ösregn runtom Nässja. Idun har lite extrasemester igen hemma hos mamma och Lasse, som tyckte det blev väldigt tomt utan vovve. Hon är nog lika mycket deras som min vid det här laget. 

P1040588-1.jpg

En kruka basilika som jag var väldigt rädd om först och tog in under natten, men har nu glömt den två nätter i rad och den verkar må bra ändå. Fått för mig att de inte gillar kyla och alltför mycket väta.

P1040577-1.jpg

Nä men titta här – mer projekt! Här har jag dock färdigställt det mesta, och snickrat tre stycken odlingslådor av de gamla hyllorna från mammas pannrum. Vill gärna snickra ihop en längre sådan att placera plastlådorna med krasse och ärtor i, och ha på altanen. Björnbärsbuskarna ska nog få den stora trälådan.

P1040578-1.jpg

Vi har haft så väldigt mycket fina solnedgångar här som jag glömt och fota. Skärpning där!

P1040579-1.jpg

Så vackert över de gröna rapsfälten, och det doftar ljuvligt efter regnet. Det här är bara någon meter från altanen med brädorna, och egentligen tar tomtgränsen slut här –  och det utrymme som finns bakom lägenheterna som är fulla med rabarber och en hallonbuske tillhör egentligen grannen. Men eftersom ingen verkar ha nyttjat godsakerna eller platsen där till annat än skräpsamling, så tror jag det är helt OK att vi spankulerar bak där ibland och plockar av rabarbern. Får bjuda grannen på rabarber-och-hallonsaft sen. 

Nähä, kanske dags och sätta igång med det där tråkgörat då. Måste ju ha det fräscht och prydligt till helgen då Jonatan och Amna kommer. Ha en go torsdag folket!